نیلینگ

نیلینگ ؛ نخستین بار ، جمعی از مهندسین استرالیایی از روش نیلینگ به منظور استحکام و پایدار سازی شیروانی های ساخته شده از سنگ داخل تونل ها استفاده کردند .

این مهندسین برای پایدارسازی دیواره های تونل ، مجموعه ای از سوراخ ها را در سقف و دیوار های تونل مذکور حفر کردند و در داخل آنها میلگردهای فولادی قراردادند . این میلگرد ها را با قرار دادن شبکه های مش در انتها ، داخل تونل گیردار کردند . سپس با ریختن دوغاب در این سوراخ ها و پاشیدن بتن به دیواره های تونل اقدام به پایدار سازی دیواره ها شدند .

این روش که مهندسین استرالیایی اولین بار با استفاده از آن موفق به پایدارسازی دیوار تونل شدند را بعد ها مهندسین آلمانی و فرانسوی در پایدار سازی دیوارها و شیروانی ها مورد استفاده قراردادند .

استفاده از این روش که نیلینگ نام گذاری شد ، برای استفاده در پایدارسازی دیوارهای خاکی گودبرداری شده و شیروانی ها گسترش داده شد .

با توجه به عمق زیاد گودبرداری و عدم امکان گودبرداری بصورت مایل و پله ای و بهره‌گیری بهینه از زمین و همچنین انجام عملیات گودبرداری در کوتاه­ترین سررسید ممکن ، استفاده از یكی از روش­های پایدارسازی الزامی می باشد که از برترین روش ها می توان به نیلینگ اشاره کرد .

قبل از انتخاب روش نیلینگ ، پیشنهاد میشود قوانین حقوقی نیلینگ را مطالعه کنید تا بعدها دچار مشکل نشوید .

تحقیقات نشان می دهد پایدارسازی به روش نیلینگ باعث صرفه جویی ۵۰ درصد زمان و ۱۵ لغایت ۲۰ درصدی هزینه ها نسبت به طریق های سنتی می­باشد.

در شیوه نیلینگ بعد از خاكبرداری پله نخست ( توجه شود که خاك محل برای انجام عملیات نیلینگ باید قابلیت پایداری تا عمق حدود ۲ لغایت ۵/۲ متر را داشته باشد) ، اولین ردیف میخ ها اجرا و سپس رویه بتنی نازكی تحت عنوان شاتكریت (Shotcrete) اجرا می­گردد .

در انتها صفحه سر و مهره مربوطه بسته می شود. این روند تا زمان رسیدن به تراز نهایی گودبرداری و طی پله های خاکبرداری باقیمانده ادامه می یابد.

نیلینگ

نیلینگ

مزایای نیلینگ

  • قابل اجرا در مجاورت سازه های موجود در سایت پروژه
  • طریق ساخت مطابق با معیارهای زیست محیطی است (بدون لرزش و صدا)
  • روش اجرا نیلینگ , با عوارض زمین و وضعیت طرح و محل سازگار می باشد ( نرمش پذیری روش )
  • تغییر شكل های كم دیوار ( امكان اجرا درمجاورت سازه های حساس به نشست )
  • دارای هزینه کمتر در مقایسه با دیگر روشهای ساخت خصوصاً سازه های محافظ گیردار
  • امكان اجرا در فضا های محدود كه وسایل كوچكتر می توانند استفاده شوند
  • قابل استفاده برای كاربرد های موقتی و دائمی

در این شیوه ، دیواره ها را با نصب میلگرد های فولادی در سطح شیبدار ۱۰ لغایت ۲۰ درجه در سطح افق تسلیح میکنند.

بنابرین میخ ها تحت تنش کششی هستند و استقامت دیوار را تامین خواهند کرد .

این مسلح­ سازی به­ صورت Passive عمل می کند و اثر خویش را از طریق اندرکنش خاک- میلگرد حاصل از برپایی تغییر شکل در خاک، اعمال می‌کند میخ­ها (نیل ها) غالباً در کشش عمل می‌کنند اما در شرایط خاصی، عملکرد خمشی و برشی آنها نیز در نظر گرفته می‌شود.

نیلینگ

نیلینگ

نحوه عملکرد

در این روش خاک با استفاده از میله های فولادی از حرکت کردن و لغزش خاک جلوگیری میشود و نیروی مقاومت در برابر شکستگی شیب را فراهم می آورد.

حفاری در خاک به وسیله دریل واگن صورت میگیرد (پیش تر در مورد تجهیزات نیلینگ صحبت شد) و عمق دقیق آن باید توسط مهندس ژئوتکنیک محاسبه گردد.

پس از این مرحله نیل ها (Nail) داخل سوراخ های تعبیه شده در خاک قرار میگیرند . سپس به آن خاک (grouted) تزریق میشود .

برای ایجاد ساختاری شبیه دیوار بعد از قرارگیری میخ ها یک لایه شاتکریت جهت محافظت از فلزها در برابر هوازدگی ، خوردگی و ایجاد یکپارچگی پاشیده می شود

این فلزها معمولا 0.8 تا 2 اینچ قطر دارند و قدرت عملکردی آنها بین 62-70 KSI   است.

برای ایمنی ، دیوار و خاک آن را زهکشی میکنند که معمولا به شکل لوله های مشبک هستند . چال تزریق ، دارای قطر حداقل 4 اینچ می باشد که برای ایجاد یکنواختی در ضخامت ملات از سنترلایزر استفاده می شود.

هم چنین مطالعه کنید : اطلاعات کاملتر و وسیع تری از نحوه عملکرد نیلینگ

خاکهای مناسب

در زیر خاکهای مناسب را به صورت موردی معرفی میکنیم ، برای اطلاعات بیشتر ، هم چنین بررسی هر کدام از خاک های ارائه شده ، به مقاله خاکهای مناسب نیلینگ مراجعه کنید .

انواع خاکها :

  • خاك های ریزدانه ی سخت تا مقاوم : خاکهای ریزدانه (یا چسبنده)
  • خاك های دانه ای متراكم تا خیلی متراكم با مقداری چسبندگی كم و ظاهری
  • سنگ های هوازده بدون سطوح شکست و صفحات ضعیف
  • رسوبات یخچالی

کاربرد نیلینگ

روش­های گوناگونی به منظور پایدار سازی ترانشه­ ها وجود دارد .

از این بین نیلینگ یا میخکوبی بدلیل مزایای فنی و اقتصادی گزینه مطلوب بیشتر کارفرمایان بخش مسیر و ساختمان می­باشد که بدون ایجاد معارض در محدوده پروژه، ضرایب اطمینان دیواره­های گودبرداری را به بهترین شکل تامین می­کند . استفاده از فرهنگ روز سیستم نیلینگ و پس­کشیدگی المان­های نیل این امکان را ایجاد کرد که تغییر مکان­های مجاور ساختمان­های مستهلک و معابر پرترافیک تفریق یابد. این فن آوری که اصطلاحاً انکراژ نامیده می­شود با بکارگیری استرند چند رشته بجای میلگرد در گمانه­ها به تنها گزینه پایدارسازی گودهای بالای 25متر تبدیل شده­است.

نیلینگ

مراحل نیلینگ

در زیر به مراحل به صورت تیتروار اشاره میکنیم ، شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر و توضیحات گسترده تر به مقاله مراحل نیلینگ در همین وبسایت مراجعه کنید .

این مراحل به شرح زیر می باشد :

  • خاكبرداری(Excavation)
  • حفر سوراخ برای میخکوبی
  • ملات ریزی و نصب میخ ها
  • ساخت پوسته بتن‌ پاشیده موقت
  • اجرای ترازهای بعدی
  • ساخت پوسته دائمی نهایی

در فیلم آموزشی زیر مراحل اجرا به زبان ساده بیان شده است :